keskiviikko 9. joulukuuta 2015

-50% eliniäksi?

Yksi joulukuun kirjamyynnin kasvun yrityksistä tuntuu olevan kustantajien lanseeraamat "kaikki puoleen hintaan!" - päivät.

Koleassa säässä lampsin tänään Otavan kirjakaupan Hulluille päiville Uudenmaankadulle. Mukana talkoissa olivat myös mm. Siltala, Like ja Teos.

Henkilökunta oli kireällä päällä, eivät varmaan olleet tottuneet ruotsin laivan buffet-marathoniin. Olisin halunnut ehkä kysyä sattuisiko varastossa olemaan jemmassa vanhempia Leena Krohnin tekosia, mutta en viitsinyt vaivata närkästynyttä kassaa.

Asiakastyytyväisyys ennen kaikkea, sanon, vaik en olekaan yrittäjä. Kaksi auttavaa ja palvelualtista myyjää lisää seisoa pönöttämään keskelle salia, ja kaksin näppärää paketoimaan niteet, ja samalla myyt siinä sivussa pakettitarrat ja joulukortitkin. Mutta se tekisi päivään neljä palkoillista lisää ja juurihan hinnoista pudotettiin puolet pois...

Panee pienen miettimään, että mistä se hinta kirjassa oikein koostuu? Äidilleni ostin Kari Hotakaisen Henkireiän ja maksoin siitä 17,50€. Myyntihinta 35€
Outi Pakkasen uusin kirja Helle, ovh 36,20€.
Isälle John Lennonin New Yorkin vuodet ovh 35,70€

Kaikki nämä kolme yhteensä olisi tehnyt normaali hinnoissaan kukkarooni 106,90 euron loven.
Melkeinpä tuolla samalla kolmen kovakantisen hinnalla kannoin ulos liikkeestä kaksi kassillista teoksia muistaen niin itseäni kuin perhettäni ja viittä kaveripariskuntaa kahdeksalla eri pokkarilla.
Ostin kokonaisuudessaan siis nuo kolme kovakantista ja 11 pokkaria ja valuuttaa viillettiin kortilta 108,90€


Jos kirjallisuus oikeastikin maksaisi antikvariaattihintojen verran, väitän että sitä kulutettaisiin enemmän! Mutta jos jokaiseen tuotteelle langetettuun senttiin on laskettu alv 10%, konsernin kulut, kirjan painattamisen kulut, mahdollisesti kääntäjän palkka, henkilökunnan palkat ja niistä maksettavat tyel:it ja sotut ja äitiyslomarahat ja vuosiloma-ajan palkat jne jne, en yhtään ihmettele että tuote maksaa 35,70.


Nanso ajaa alas Nokian tehtaansa. 90hlö jää työttömäksi. Nokiasta tulee uusi Salo. Ei vain kannata tuottaa Suomessa, oli toimitusjohtajan viesti.

Suomi hipoo hintatasollaan Norjaa, paitsi että meiltä puuttuu öljy ja maakaasu ja helvetillinen rantaviiva.
Norjan BKT on 499,8 miljardia dollaria / Suomen 201 mrd  euroa. Suomessa köyhyysrajan ( 1140 €/kk ) alapuolella elää 688 000 ihmistä vuoden 2013 tilaston mukaan. Norjassa ei yhtään.

Koskakohan tähän tulee jokin muutos? Odotan sitä vuotta, kun pidän käsissäni Otavan julkaisemaa teosta, jota ei olekaan painettu Keuruulla vaan Bangladeshissa. Adihas kunniaan! Henkireiästä tulee Hengireika ja ä:n ja ö:n käyttö kielletään.

Keuruusta tulee uusi Nokia, Nokiasta uusi Salo.
Norjaa emme saavuta koskaan.







Eikö missään ollut turvallisuutta? Eikö maailman
tapoja voinut oppia ulkoa?
Ei opasta, ei suojaa, vaan kaikki oli ihmettä, 
oliko siis loikattava tornin huipulta ilmaan?

Virginia Woolf: Majakka (suom. Kai Kaila)

Alun saate sanat 
Margaret Atwoodin teoksessa
Oryx ja Crake


5€











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti